El fabulador que pretenia ser periodista

Publicado: 21 diciembre, 2010 de Grupo 26 en Javier Ivanyez

PR7221210/ JAVI IVÀNYEZ     Tothom és conscient de l’angoixa que despren un full en blanc. Des del procés de realització d’un treball d’institut fins a la creació d’una novel·la, l’inici de la redacció sempre és costós. I més quan s’intenta d’estacar entre milions de publicacions i articles. Però quan es tracta d’una revista o periòdic, en la que els seus continguts son periodístics, la creació és molt diferent. Ha de ser real. Aquesta realitat ha d’estar contrastada i verificada mitjançant fonts fiables i, sobretot, reals.

El cas d’Stephen Glass demostra tot el que no s’ha de fer quan ets periodista. I remarque el “quan ets periodista” perquè, si el senyor Glass haguera actuat com a tal en la seua darrera etapa, la de novel·lista, no haguera tacat en cap moment la marca del diari per al qual treballava: The New Republic.

Però és clar que la gent actua amb la sort de que mai sabem el que passarà demà. Una sort que ens pot portar molts bons resultats i d’altres al·lucinantment desastrosos. El cas de Glass és pitjor encara: catastròfic. Perquè després del seu article Hack Heaven, el diari digital Forbes va començar a investigar sobre la veracitat del que hi contava. En concret Adam L. Penenberg, va descobrir la carència de fonts per tots els costats.

 Després de més de 20 publicacions ficticies, el periodista Stephen Glass va ser desenmascarat i va haver de deixar la professió, licenciant-se més tard en Dret, i publicant la novel·la The Fabulist.

 Aquest cas,  com el de Janet Cooke, per exemple, ens demostra una premisa clara: la veritat sempre ix a la llum. Qualsevol intent de burlar la veritat serà descobert tart o d’hora. Per això hem de tenir clar, si volem ser periodistes, de com està el pati, i atendre a les conseqüències. Qui vullga ser fabulador, que es dedique a la narrativa.

 TITULARS:

 – Stephen Glass descobert

– El fabulador ja no te qui li publique

– La mentida acaba eixint a la llum

– The New Republic ha perdut la credibilitat

– La història del contador d’històries

– La font de la que Glass no va beure

– La veritat al desobert

– Destacar a costa de la falta de veritat

– Fabules en un ambient de veritats

– Stephen Glass, terrorista del periodisme

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s