Arcadi Espada: “El periodisme no s’ocupa de personatges, sino de persones”

Publicado: 21 diciembre, 2010 de Grupo 26 en Javier Ivanyez
Etiquetas:,

PR8B221210/ JAVI IVÀNYEZ     El discurs periodistic contemporani afronta alguns riscos. Segons afirma el periodista Arcadi Espada, “la literatura és una de les principals infeccions del periodisme”. Les similituts que mantenen aquestos dos gèneres han esdevingut un problema per als periodistes que, en moltes ocasions, no son capaços de diferenciar-los.

Arcadi Espada, periodista de renom i professor a Barcelona, creu que “la novel·la realista segueix essent l’eix del discurs literari contemporani”, i a pesar de que “te algunes característiques amb el discurs periodístic”, estan clarament diferenciades. La  novel·la és “el paradigma de la verosimilitut”, és a dir “allò que la novel·la realista explica no ha succeït”, en canvi, “el discurs periodístic ofereix el paradigma de la veracitat” fet que l’espenta a afirmar que “tot el que el periodisme narra ha succeït”

Per a explicar aquestes semblances i diferencies, el periodista s’ha basat en el llibre magne de la literatura espanyola: El quixot, on es remarca fets verosímils, amb fets fantàstics. I s’ha ajudat d’afirmacions d’algus grans del segle passat com és el cas de l’humorista i escriptor nord-americà Mark Twain, que afirmava que “el problema de la realitat és que ningú pensava que anava a succeir” Com és el cas de l’atemptat contra les Torres Bessones, ningú  sabia que anava a ocorrer, encara que ho haguera imaginat. I així i tot, va ocòrrer.

Respecte a la professió que excerceix, Arcadi Espada considera que el periodisme te una plusvalia afegida, ja que el periodista s’enfronta a fets amuntonats de forma caotica als que li ha de donar una resposta i una traducció lingüistica. “Aislar un fet, acotar-lo, agafar-lo amb quatre paraules i presentar-lo als lectors”, és la tasca que el periodista ha de fer en els seus escrits. A tot açò, els periodistes han d’oblidar-se de buscar el perquè de les coses, ja que aquesta tasca no és la que ha de sol·lucionar un periodista. “El why és una de les dobles w del lead que menys sentit té. La obligació de respondre el per què ha portat al periodisme a grans tragèdies deontològiques”

Seguint amb la diferenciació entre la novel·la literaria i el discurs periodístic, Arcadi Espada ha afirmat que “el periodisme s’enfronta a una sèrie de successos que no tenen una explicació pràctica, profunda, real i accessible al periodista” a diferència de les novel·les, que “presenten un món acabat, sense caps solts”

Per això explica que “una de les grans infeccions de la literatura sobre el periodisme és la il·lusió de sentit que el periodisme es veu obligat a fabricar, influenciat per la literatura” perquè pareix que “el periodisme no pot viure sense culpables”, segons afirma el periodista.

Una manera de diferenciar la literatura del periodisme és coneixent què aborda cada gènere. Arcadi Espada ho te clar: “El periodisme no s’ocupa de personatges, sino de persones”, a més afegeix que “nosaltres ens ocupem dels homes un a un, mentre que l’arquetip lliga uns quants i presenta una hipòtesi de comportament general”

Respecte a alguns periodistes que han utilitzat l’homnisciència a les seues narracions, Arcadi Espada opina que “el pitjor que li pot ocorre a un gran narrador periodístic” referint-se a Orwel, Kapuzinki, Chaves Nogales,… “és que hi haja un lector que avance maravillat per les pàgines i a final de paràgraf es pare i es pregunte:  <<Cony, i açò com ho sap?>>  aquesta és la pregunta desactivadora del discurs fàctic”

I entre tanta afirmació, s’ha referit a l’actualitat pràctica periodistica, en molts casos una pràctica molt còmoda i pasiva, que opina en lloc d’esforçar-se en saber, així com exibeix la versió dels fets, en lloc de definir quina de les versions és la més autèntica. “Aquest descredit de la veritat és una càrrega letal per al nostre ofici, que ja està inmers en moltes més letalitats” ha conclòs.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s