Antonio Lucas: “La nostra veritat ha d’estar a l’altura de les millors veritats”

Publicado: 21 diciembre, 2010 de Grupo 26 en Javier Ivanyez
Etiquetas:, , ,

PR8A221210/ JAVI IVÀNYEZ     Els estudiants de periodisme de la univeristat Miguel Hernández d’Elx han pogut assistir a unes jornades en les que el periodisme i la literatura han estat protagonistes. Els alumnes han pogut conèixer la situació actual del periodisme cultural a Espanya de la mà del periodista Antonio Lucas.

 El periodista cultural del diari El mundo, ha explicat en la seua ponència com la xarxa està canviant el periodisme actual. Han hagut canvis com ara el concepte temporal, canvi que ha exemplificat: “Molts dels articles que un company es treballa durant moltes hores, buscant fonts,.etc a l’hora de publicar-lo és converteixen en antics” pel fet de que algú ja ho ha avançat per alguna xarxa social. Per això ha vaticinat que “arribarà un punt en que les webs seran la única font d’informació possible, i tant els periodistes com els lectors haurem d’actuar amb més rigor”i ha seguit explicant que “haurem de considerar fins a quin punt aquest rigor no haurà de devaluar-se per la condició del Flash instantani”. Respecte les xarxes socials, com twitter, considera que els 140 caràcters no és una manera de fer periodisme, “Twitter és una eina de treball, no un fi”. Per aixó considera que twitter juga el paper del que abans eren els cables de les agències.

 Respecte al periodisme actual, Lucas ha explicat que no tolera que hi haja rodes de premsa sense torn de preguntes, per això ha animat als alumnes a que exigisquen sempre respostes. “Els periodistes som el gran aparador de la societat” i aquest aparador ha de mostrar “la part menys accesible” per a la soccietat, ha remarcat el periodista de El mundo. També ha recalcat que “allò que singularitza al periodista en moltes ocasions ja no és sols l’estil, sino la òptica” referint-se a la forma que hi tenen d’explicar les coses.

El periodista de El mundo ha afirmat que els periodistes han de contrastar sempre i buscar diverses fonts d’informació. Per a explicar-ho, ha contat el cas de Julio Anguita, periodista que va morir com a corresponsals de guerra a l’Iraq i que contava que estàven empotrats als tancs Nord-americans i sols rebien la informació que venía tan sols d’aquesta part. Respecte açò, el periodista afirma que “la guerra es converteix en una radio-fórmula”. “Contra açò”, segons explica “és contra el que nosaltres tenim ara el poder, mitjançant noves eines, de contar la veritat”. Conclou explicant “que la nostra veritat ha d’estar a la altura de les millors veritats” referit-se a la diversitat d’estils i formes de contar-la, ja que la veritat es pot contar de moltes maneres sempre que siga veritat. Sols s’ha d’escollir la millor manera de contar-la.

Seguint amb la situació del periodisme actual, Antonio Lucas ha parlat sobre “la desconfiança cap als periodistes”. Si bé hi ha gent que ha viscut els moments de la trancisió, on els periodistes eren més atrevits, poc a poc el periodisme s’ha anat enmudint, i cedint certs poders. Molts d’aquestos opinen que el periodisme de hui en dia no és tan combatiu. Respecte a aquesta situació, Lucas ha afegit que “el periodisme de combat no és anar a una guerra: és el dia a dia. Quan un periodista va a una redacció està combatint, per exemple contra un ministre. Moltes voltes una guerrilla és molt més humana que un ministre” conclou.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s