La història contada per El País

Publicado: 9 diciembre, 2010 de Grupo 26 en Javier Ivanyez
Etiquetas:, , , , , , , , ,

PR4171110/ JAVI Els esdeveniments que han marcat la història de l’últim segle han contat amb un aliat global: els mitjans de comunicació. Per sort, la població poc a poc ha anat tenint una oferta cada vegada més diversa de fonts d’informació, i a pesar de l’hegemonia de la televisió, amb les seues facilitats i progressos, els diaris impresos han seguit tenint un paper molt important en el transcurs de la història.

I la nostra història més recent, la que comença després de la mort del Generalísimo, s’ha plasmat en unes fulles lleugerament més lliures que han hagut de suportar canvis ràpids i que han transportat a la població els titulars més significants i aterradors generats per la humanitat.

Un dels diaris que ha acompanyat a la societat espanyola durant les darreres tres dècades ha estat El País, fundat l’any 1976. Un periòdic que ha viscut des del procés de la transició, on  destaca el Cop d’estat de Tejero de 1981, fins a les actuals filtracions de Wikileaks, on Julian Assange ha confiat en el diari El País, junt a d’altres dels més prestigiosos del món, per a seguir filtrant informació que dia a dia ens deixa bocabadats.

Les portades més significatives d’aquest diari han estat les següents:

1981-  La primera portada que va destacar al diari, fou la del Cop d’estat de Tejero, on el diari es va atrevir a posicionar-se en contra del cop.

–          “Golpe de estado.  El país, con la constitución”

1983- El govern porta a terme la expropiació a Ruíz Mateos

–          “El gobierno expropia los bancos y todas las empresas de Rumasa”

1989- Després de seguir narrant el procés de la transició política i social a Espanya, el diari va haver de fer resò de la noticia que venia d’Alemanya, i que acabava amb la Guerra Freda. Cau el mur que separa les dos alemanyes.

–          “Desaparece el muro de Berlín, último símbolo de la Guerra fría”

1991- Dos anys després comença la Guerra del Golfo. Un titular clar i concís.

–          “Comenzó la guerra”

2001- Un dels esdeveniments més aterradors viscuts en directe, per televisió, per la majoria dels joves de la nostra generació fou la caiguda de les Torres Bessones a Nova York. El titular fou d’allò més alarmista.

–          “América, atacada. Máxima alerta mundial”

2003- Amb el pretext d’aquestos atemptats i de la “segura”existència d’armes de destrucció massiva, Estats Units invadeix l’Irak. Aquesta nova guerra porta a milions de ciutadans als carrers per a manifestar-se en contra. El titular resa el següent:

–          “No masivo a la guerra”

2004- Un any més tard d’aquesta invasió, Espanya pateix un gran atemptat a l’estació d’Atocha de Madrid, on moren quasi dos centenars de persones.

–          “Infierno terrorista en Madrid: 192 muertos y 1400 heridos”

2010- En l’actualitat, el diari, escollit selectament per Julian Assange entre milers de diaris, ha optat per donar una gran importància al cas Wikileaks, oferint constantment la primera pàgina a aquest cas, predominant sobre altres informacions que, per a la competència, tenen més rellevància.

Com destacava personalment a la meua presentació en aquest bloc, estudie periodisme perquè m’apasiona veure com transcorre la història. Veure el procés de canvi. Ser testimoni de l’actualitat. Amb aquesta professió, mai se’ns acabarà la informació. Mai sabrem que vindrà demà. Una vegada actualitze aquesta entrada, la meua informació sobre Wikileaks haurà caducat, i potser començaran a sortir titulars dignes de fer menció en aquest treball.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s